• 1
  • 2
  • 3

Tips för egenstudier

Böcker

En bra bok för den som är van vid att läsa engelska är boken"Stand up comedy the book" av Judy Carter. Bokens upplägg gör den mycket lämplig för studiecirklar. För den som kämpar med skrivkramp och andra problem med den kreativa processen så rekommenderas boken "The war of art" av Steven Pressfield.Tack till Hasse Brontén för tipset.

 

Webbsidor på svenska

Det finns en del material på svenska. Vi har ju förstås vår egen kom-i-gång-text "Så du vill börja med stand-up?" till att börja med. Ett bra komplement till den texten är bungycomdy's sida med tips.

 

Webbsidor på engelska

Söker man på "stand up" så hittar man en hel del sidor som kan vara till hjälp.

www.wikihow.com/Start-Doing-Stand-up-Comedy

www.wikihow.com/Perform-at-a-Comedy-Club

www.ehow.com/how_2123601_up-comedy-open-mic-performance

 

Studera proffsen

Kicka igång youtube och sök på stand up comedy. Tyvär finns oftast bara brottstycken av deras framträdanden men har man tur kan man hitta en hel akt med en komiker. Kolla gärna in komikers hemsidor där man ibland kan hitta videofiler med deras akter.

Om du har slantar att avvara så kan du köpa DVD-samlingar med din favoritkomiker... eller gå på en stand up föreställning.

Det spelar egentligen inte större roll hur du gör för att se ett proffs i arbete, men det viktigaste är att du skall kallt studera akten.

  • Vad har hon/han valt för ämne? Personliga problem eller politiska nyheter?
  • Vad är attityden till materialet?
  • Hur levereras materialet?
  • Hur agerar komikern efter att ha levererat ett skämt?

Om du ändå är inne på Youtube så kan du söka på "heckler" för att se hur olika komiker hanterar häcklare. Blir sökresultatet förvirrande så var mer specifik "comedian handles a heckler" t ex. Dessutom kan det vara bra för att bearbeta din egen rädsla att studera komiker som bombar osv.

Det finns för övrigt hela video-howtos i stand upp på youtube och på ehow hittade jag "How to bee a stand up comedian" som innehåller en hel del bra tips.

 

Kontakt

Om ni har några länktips så kan ni maila dem till oss och skriv gärna "länktips" i ämnesraden.