• 1
  • 2
  • 3

Häcklare -- Finns de och hur hanterar man dem?

Trasdockorna

Det råder en missuppfattning om att häcklare hör till stand-up och att stand-up komiker skall så att säga tåla det om de sig in i leken ger. ( Går upp på en scen och får allas uppmärksamhet.) Häcklare hör lika mycket ihop med stand-up som att klippa av sladdarna till högtalarna hör ihop med en rockkonsert. Detta betyder dock inte att du inte kommer att behöva hantera en eller annan häcklare under din tid som stand-up-komiker.

Och hur gör man då? På grund av de mesiga vapenlagarna i det här landet och ett allt starkare djurskyddsintresse så får man inte:

1) Bära med sig Glocken upp på scen.

2) Skjuta häcklande fåglar.

Så vi får ta till lite andra metoder för att hantera dessa människor...

 

Tårtan

Det första du bör göra när du kommer till en klubb är att kolla med arrangören om de har någon särskild rutin för hur häcklare skall hanteras. En överenskommen signal ifrån dig och klubbvärden tar ett snack med häcklaren, alternativt att dörrvakten hjälper mannen ifråga till dörren (Det är ofta en man, förvånad?) Men det kan vara så att klubben inte har någon rutin eller att man tar till den först när en person inte fattar att han bara sabbar för alla. Då kan det vara bra att vara förberedd.

Här kan man ta och fråga runt bland andra, förhoppningsvis mer erfarna komiker, om hur de brukar göra med häcklare.

 

På kurs med kurt

Häcklare drivs av den gamla vanliga "Kolla på mig"-kraften, så det första man kan göra är att ignorera personen, gå vidare i sitt nummer som om ingen sagt något. Är man en osäker nybörjare kan detta vara det enda effektiva sättet man har till hands. Om du har en rutin där du tar in någon ur publiken så ta in någon som sitter långt ifrån häcklaren om du ytterligare vill dra din och publikens uppmärksamhet bort från häcklaren.

Om häcklaren fortsätter och du känner dig lite osäker så bör du ändå fortsätta ignorera denne. Risken är annars att om du försöker snäsa av personen, och darrar med rösten medan du inte kommer på något att säga, är att häcklaren får bekräftat att han fått dig ur ballans och således i sin egna sjuka världsbild är kung.

 

Rädda Joppe

Så var vi då framme vid hur man bemöter häcklare när ignorera inte hjälper längre eller om man känner att man är redo att visa vem som bestämmer. "Vem är det som har Mick i det här förhållandet?!"

Just micken ger dig en stor fördel när du måste ta hand om en häcklare. Du kanske inte fäller den bästa, smartaste kommentaren av er två, men du hörs bäst. Så kommentaren du riktar till häcklaren behöver inte vara smart eller rolig, men bör visa vad du och alla andra tycker om häcklare. Vad än häcklaren sagt så behöver du inte heller besvara det om du inte råkar få till det perfekta svaret som täpper till truten på häcklaren. Majoriteten av publiken är ändå där för att ha kul så de är med dig oavsett. Och känner du att du verkligen har övriga publiken i ditt grepp så kan du ju köra en omröstning "Hur många här inne tycker att killen som sluddrar vid bardisken skall hålla tyst? Bua nu!!!". Kan du så bara få 10 att bua så är det mer ljud än från en ensam häcklare.

Kommentaren som du fäller riktad till häcklaren kan du mycket väl ha övat in sedan länge. Lägg upp ett par att ha i beredskap och öva in dem så de sitter i ryggmärgen. Ett förslag kan vara att man tillsammans med andra i en grupp övar genom att turas om att ha rollerna som häcklare/stand up komiker.

 

Vilse i pannkakan

Du behöver inte bekymra dig om att vara artig mot en häcklare men var ändå försiktig så att du inte vänder publiken emot dig. Du kan kanske vända publiken emot dig genom att vara en mansgris om du råkar på en kvinnlig häcklare (De finns uppenbarligen, för hur skulle det annars kunna födas nya häcklare hela tiden. )

Man får också tänka på att man kanske inte behöver ta till sitt värsta för att tysta en häcklare som bara fällt en oskyldig kommentar eller ställt en fråga. Det kan vara en sådan person du istället kan ta in som bollplank i din rutin.

/Kim Johansson