• 1
  • 2
  • 3

Set-lista -- plantera dina skämt i rätt ordning

Judy Tenuta

Jag hittade ingen bra översättning tills vidare för det engelska namnet "Set list". Det påminner mest om ett stolpmanus.

Musiker gör inför en spelning upp en "set list" för att komma ihåg i vilken ordning låtarna ska spelas, på samma sätt gör en komiker och lägger då upp ordningen på sina rutiner. Det är upp till en själv att döpa sina klumpar av sammanhängande skämt så att man vet vilket namn som pekar på vilka skämt. Själva upprättandet av en "set list" funkar sedan som en påminnelse om hur själva akten skall gå.

 

Steven Wright

En "set list" är inte tänkt att tas med upp på scen, men det kan hända att komiker som prövar nytt material tar med den upp på scen. Man kan tänka sig att nybörjare också tar med den upp på scen, men rekomenderas inte. För har du en lapp så lockas du att titta ner på den och då mister du ögonkontakten med publiken, ja kontakten i övrigt med publiken också för den delen.

Lär dig dina rutiner utantil och använd set-listan när du planerar upplägget och förbereder dig för ett gig. En set-lista kan upprättas och bearbetas rätt nära inpå att du skall upp på scen.

 

Sam Kinison

Organisera dina rutiner så att du inte chockar publiken. Börja med lite allmänngiltiga rutiner och avancera dig fram mot intimare/agresivare/tokigare rutiner.En rutin behöver faktiskt inte ha något med föregående rutin att göra ämnes eller känslomässigt.

Se också till att placera material i slutet av din lista som du är säker på komer ge ett skratt. På så vis lämnar du publiken med ett skratt. Några säkra skrattmakare i början av din lista kan ockå vara en god idé.

 

John Valby

När du väl upprättat listan, titta på den så länge som du behöver för att memorera ordningen. Sedan ska du stänga ögonen och visuallisera en publik framför dig och framför din akt utan att titta på set-listan.( Eller tala till hunden, det brukar jag göra när jag går igenom bash-relaterade frågor och inte hittar ett bollplank "Tuxa!!! # sittdown -h now")

/Kim Johansson