• 1
  • 2
  • 3

Konsten att bomba - Och överleva det

Vad är bomba?

Du har nog redan börjat tänka på det innan du ens kommit upp på en scen eller så har du varit uppe på en scen och gjort det. Bombat. Varit rolig, gjort bort dig totalt, utan att någon skrattat. Det händer bara dig och det är för att du är en dålig människa, värdelös som komiker.. FEL! Alla som nu levererar mördande rutiner från scen nu har också bombat. När man börjar med stand up så får man räkna med att bomba hälften av gångerna man går på scen. Minst. Det är en del av uppväxten till stand up komiker. Att acceptera en bombning som istället för att se den som totalt misslyckande gör att du lättare kan jobba dig fram mot ditt mål som bombningsfri komiker som dödar varje gång. Ja, att döda är när du får publiken att skratta...

 

Ta tag i problemet på scen

När du står på scen och kör ditt material så kan du direkt hantera bombning på flera sätt. Det första och som är det lättast är att fortsätta som planerat och helt enkelt inte tappa modet så att man tappar attityden inför nästa punch, det finns säkert någon bra anledning till att ditt skämt föll platt så varför oroa dig nu om det. Du skall ta reda på detta senare. Fortsätt som planerat och undvik att öka ansträngningarna för att få ett skratt. Det kan mycket väl ha en "avtändande" effekt på publiken.

Det andra du kan göra är att kommentera bombningen. "Hm, kanske inte skall dra tampongskämt med enbart killar i publiken..." Har fått ett rätt bra skratt efter att ett skämt om bindor versus tamponger bombat. Det kan vara så enkelt som att du avslappnat konstaterar "Jaha, så den gick ni inte på?". Vissa har hela bombningsskämt som de halar fram i sådan situationer och ytterligare några kan medvetet hålla på och bomba bara för att få dra sina bombnings-rutiner. Men det kan vara lite för tidigt att dra ett sådant skämt redan efter att en enda punchline levererats utan skratt.

Om du redan vet varför du inte lyckas leverera pucharna med rätt attityd eller timing så kan du berätta om det för publiken. "Jag har ett migränanfall på gång, jag hör ljus och känner smaken av första publikraden." "Min flickvän sitter i publiken, andra tjejer skulle vara sin pojkväns största fan, min är idol-juryn"

 

Ta tag i problemet i efterhand

Det är alltid bra att spela in sina framträdanden, det är nu du har riktigt stor nytta av det