Tips till nya komiker

Om du alltid drömt om att bli komiker eller märker att dina skämt alltid går hem, ja då kanske det är läge att testa på ståuppkomik, från engelskans stand up comedy. Det kan vara svårt att veta hur man ska börja och framförallt ekonomiskt knepigt då detta inte är en lukrativ bransch för en nybörjare. Testa först på större tillställningar i bekantskapskretsen och anmäl dig till komediklubbar på kvällarna. Det är bara att anmäla sig till exempel på www.BigBenstandUp.com under länken uppträda. Skulle det bli succé och man känner att man vill fortsätta så testa att gå ner till halvtid på jobbet och börja fila på numret för att försöka göra dig ett namn.

Finansiering

Känner du att stand-up är ditt kall och du vill ägna större delen av din tid åt att komma igång så kan det vara värt att ta ett lån för att finansiera den första tiden när man vässar på sin teknik och uppträder nästintill gratis.

Tips för att lyckas

Komedi kommer ofta inte av sig själv utan kräver att man funderar ut en repertoar, vässar sina skämt och bearbetar dem vidare. Att inte använda för krångliga ord, att ha en hög röst så att man når ut till publiken och att hitta saker att driva om är en start. Att skämta om sig själv är tacksamt och inte för avancerat. Har du fobier, svagheter i din personlighet eller något speciellt ansiktsdrag så lyft fram detta.

Scenen

Att få scenvana direkt är ganska grundläggande för att slipa på sitt nummer och se vad som fungerar och inte. Anpassa dig till sammanhanget, om du uppträder i Örebro eller inför en nischad publik på Söder så kan skämten kretsa kring detta. Förutom att börja uppträda på små komediklubbar så finns det ”open mic” där man som nybörjare kan boka in sig, och detta ger naturligtvis mycket övning. Du har få minuter att imponera, så försök inte att imitera andra komiker. Publiken märker direkt om du lånar från någon annan och inte känns äkta!

Fler tips till nya komiker

Här är några fler tips för en nykomling inom standup-comedy:

  1. Var dig själv: Det viktigaste är att utveckla din egen unika röst och stil. Publiken uppskattar äkthet och ärlighet, så se till att vara dig själv på scenen.
  2. Skriv och öva: Skriv ner dina skämt och skissera din rutin. Öva och finslipa dem för att få timingen och leveransen rätt. Repetera så mycket som möjligt för att bli mer bekväm med materialet.
  3. Testa på ”Open mic”-kvällar: Besök olika standup-klubbar och delta i ”Open mic”-kvällar. Det är en bra plattform för att testa nytt material och få feedback från både publik och andra komiker.
  4. Anpassa dig till publiken: Förstå din publik och anpassa din rutin efter dem. Skämt som fungerar bra för en viss grupp kanske inte är lika roliga för en annan. Läs av publiken och var beredd att justera din framtoning om det behövs.
  5. Arbeta med din leverans: Standup handlar inte bara om skämten, utan också om hur du levererar dem. Fokusera på röstkontroll, kroppsspråk och att använda pauser på rätt ställen för att maximera skrattet.
  6. Hantera nerverna: Det är naturligt att vara nervös när du står på scenen, men försök att använda nervositeten till din fördel. Använd den energin för att boosta din prestation och låt inte rädslan hindra dig från att ge ditt bästa.
  7. Analysera och lära: Ta dig tid att analysera dina framträdanden. Filma dig själv och titta igenom dem för att se vad som fungerar och vad som kan förbättras. Lär dig av dina misstag och se till att utvecklas kontinuerligt.
  8. Bygg ett nätverk: Bygg relationer med andra komiker och människor inom standup-branschen. Delta i komikerträffar, workshops och evenemang för att utöka ditt nätverk. Det kan öppna dörrar för nya möjligheter och ge dig stöd på din resa.
  9. Var beredd på motgångar: Standup-comedy är en utmanande bransch, och du kommer förmodligen att möta motgångar på vägen. Ha tålamod och stålsätt dig för att hantera och lära dig av dessa situationer. Det är en del av processen att bli en bättre komiker.
  10. Ha roligt: Kom ihåg att standup-comedy handlar om att ha roligt. Njut av resan, uppskatta stunderna på scenen och glöm inte bort att skratta själv. Publiken kommer att bli smittade av din entusiasm och uppskatta ditt engagemang.

Lycka till med din standup-karriär! Fortsätt att skapa och utveckla din unika röst och ha förtroende för dig själv. Med tid, engagemang och lite tur kan du nå framgång inom standup-comedy!